Alvar Aalto bibliotheek renovatie wint Finlandia-prijs

De Alvar Aalto bibliotheek renovatie wint Finlandia-prijs voor architectuur 2017. De belangrijkste architectuurprijs van Finland is toegekend aan JKMM en Arkkitehdit NRT Oy voor hun renovatie van de universiteitsbibliotheek van Aalto in Otaniemi. Dit artikel hebben we voor jou vertaald en komt van dezeen. Onze collectie bevat o.a. producten van Alvar Aalto voor Artek en daarom willen we je graag dit project laten zien.

Foto: Tuomas Uusheimo

Winnaar Finlandia-prijs voor architectuur 2017

Architecten Arkkitehdit NRT Oy en interieurarchitecten JKMM behaalde de Finlandia-prijs voor architectuur 2017 voor hun revisie van het Harald Herlin Learning Centre, dat oorspronkelijk werd ontworpen door de Finse modernistische architect Alvar Aalto, samen met diverse andere gebouwen op de campus.

Foto: Tuomas Uusheimo

Traditionele elementen behouden

Als onderdeel van de renovatie, die in 2016 is uitgevoerd, zijn elementen van de traditionele bibliotheek behouden, maar geupdate op basis van de toekomstgerichte eisen van een wetenschappelijke en technologische universiteit.

Foto: Tuomas Uusheimo

Nieuwe media toegevoegd

JKMM Architects ‘Päivi Meuronen, Noora Liesimaa en Rami Lehtimäki hebben het originele Alvar Aalto-interieur op de bovenste verdieping behouden, waarbij slechts kleine cosmetische updates werden aangebracht. De leesgebieden in de bibliotheek uit het midden van de vorige eeuw zijn behouden. De verdiepingen eronder zijn aangepast voor nieuwe media, ontspanning en de mogelijkheid om samen te werken.

Foto: Tuomas Uusheimo

De winnaar is geselecteerd door Reijo Karhinen, President en CEO van de Finse financiële dienstverlening OP Financial Group.

Het geavanceerde en dure interieur van de begane grond geeft het gebouw een futuristische en dynamische identiteit

zei Karhinen in een verklaring.

Het uitzicht over de begane grond is een krachtige ervaring – prachtige kleuren, de tastbare lucht van creativiteit en nieuw leren, evenals innovatieve ontwerpoplossingen verhogen de hartslag met opwinding

voegde hij eraan toe.

De architecten hebben de moed getoond om de gedachte van Aalto te ontdekken en te vertalen, door architectonische schoonheid en diverse functionele eisen te laten samenkomen.

Samensmelting van oud en nieuw

De gestoffeerde zitplaatsen in felle kleuren op wieltjes kunnen over het tapijt worden verplaatst zodat plekken voor studenten kunnen worden gecreëerd om samen te werken. De architecten zijn erin geslaagd de moderne toevoegingen te laten samensmelten met de originele jaren ’70 esthetiek.

Foto: Tuomas Uusheimo

De jaarlijkse Finlandia-prijs wordt door de Finse Vereniging van Architecten toegekend aan een nieuw gebouw of herontwikkelingsproject van de afgelopen drie jaar die in Finland is afgerond of in een ander land is ontworpen door een Finse architect.

Artikel (c) dezeen / door ons vertaald | Fotografie is door Tuomas Uusheimo.

Gerelateerde berichten

Recente berichten