De ronde tafel

Scandinavisch design gaat over Hygge, een veilig en rustgevend, gezellig en knus thuis gevoel. De ronde tafel is een keuze die veel mensen in Nederland uit de weg gaan. Waarom eigenlijk? Er zit niemand aan het hoofd en creëert een gezellig samen. Wij zijn zelf groot fan van de ronde eettafel en vertellen je graag waarom, met een aantal voorbeelden.

Voordelen van een ronde eettafel

Iedereen kent wel de lange eettafels zoals ze in kastelen werden gebruikt in de eetzaal. Grote groepen mensen genieten van een heerlijke maaltijd met veel geklets en gelach. Tegenwoordig dineren we thuis vaak met een veel kleiner gezelschap, familie, het gezin of met een kleine groep vrienden. Ook hebben we geen grote eetzalen meer. Met een ronde tafel breng je alle gezichten naar het midden waardoor er een kleine wereld ontstaat van gezellig samenzijn. In tegenstelling tot een lange tafel kun je alle gesprekken goed volgen en toch kun je nog steeds iets fluisteren tegen je buurman of vrouw.

Onze favoriete ronde tafels

Gubi 2.0 Dining Table
Gubi 2.0 Dining Table

De Gubi 2.0 Dining Table heeft een stevige ronde centrale voet waarop het blad rust. Deze tafel is verkrijgbaar met een natuursteen, glazen, of houten blad. Diameters zijn beschikbaar in 150, 130 en 110 cm.

Artek 90A tafel
Artek 90A tafel

De ronde 90A tafel van Alvar Aalto kan hier natuurlijk niet ontbreken. De beroemde L-benen waarop het blad rust kenmerkt de stijl van de ontwerper. Deze tafel past perfect in een Scandinavisch interieur.

1. Asplund Tati ronde tafel | 2. OX Denmarq Big O table
1. Asplund Tati ronde tafel | 2. OX Denmarq O table

Tafels met een natuursteen blad vinden we erg fraai. Ze brengen veel luxe in de eetkamer. De strak ontworpen Tati ronde tafel van Asplund en de Big O van OX Denmarq zijn beide top stukken.

Artek Reb 003 / Reb 004
Artek Reb 003 / Reb 004

Het nieuwste ontwerp in deze lijst is de Kaari Reb 003 / Reb 004 ronde tafel van Ronan en Erwan Bouroullec. Met een knipoog naar de L-benen van Alvar Aalto komt de metalen gebogen 3-hoek hier terug als stijlelement.

De orde van de ronde tafel

We kunnen dit blog natuurlijk niet afsluiten zonder het even over de Orde van de Ronde tafel te hebben. Het verhaal van Koning Arthur en het kasteel Camelot. Hier stond volgens de legende een ronde tafel waaraan de ridders als gelijken zaten.

 

Jouw eettafel hier niet tussen gezien? Kijk dan hier in onze gehele collectie.

 

Gerelateerde berichten

Recente berichten