Artek

Artek werd opgericht in 1935 om het verkopen van design meubelen, ontworpen door Alvar Aalto te bevorderen. De oprichters van Artek, Alvar Aalto, Aino Aalto, Nils-Gustav Hahl en Maire Gullichsen, tekende een manifest geïnspireerd door het functionalisme, volgens welke Artek haar doel was "om meubelen te verkopen en de moderne cultuur van bewoning te bevorderen door tentoonstellingen en andere middelen".

Fins design van Artek

De oorspronkelijke waarden van Artek - op lange termijn duurzaamheid en hoge kwaliteit in combinatie met een schone vormtaal - zijn nog steeds de kernactiviteiten. Hoofdpersonen bij Artek, Alvar Aalto en Aino, brachten een moderne inrichting met hun eigen stijl, die warm, menselijk en geïnspireerd is door de natuur. Het gebruik van natuurlijke materialen en een menselijke manier van benaderen, samen met het zoeken naar nieuwe technische oplossingen hebben Artek een bedrijf gemaakt waarvan de waarden nog steeds modern te noemen zijn. De naam Artek is een combinatie van Art en Technology.

De meeste Artek producten worden speciaal voor u met de hand gemaakt op bestelling. Zo komt u altijd in het bezit van een zeer bijzonder en uniek object. Sterk Online is officieel dealer van Artek.

 

Design meubelen en verlichting van Alvar Aalto

Alvar Aalto is een van de grootste namen uit de moderne architectuur en design. Glasblazers in de Iittala fabriek maken nog steeds zorgvuldig handwerk met de legendarische vazen ​​en een groot deel van de Artek collectie bestaat uit ontwerpen van Alvar Aalto. Zowel verlichting als meubilair gingen vaak hand in hand met het ontwerp van een gebouw. De bekendste ontwerpen zijn de Artek 60 kruk, de Paimio stoel en de Golden Bell hanglamp.

Er zijn ook originele accessoires bij ons te verkrijgen van Artek uit de zogenoemde Artek ABC collectie. Bekijk ze hier.

 

Meubelen van Ilmari Tapiovaara

Ilmari Tapiovaara (1914-1999) was een beroemde Finse interieur architect en ontwerper. Ilmari Tapiovaara studeerde af in 1937 als interieur architect aan de afdeling meubeldesign van de Central School of Arts and Crafts. Na zijn afstuderen, bezocht hij de Parijse Wereldtentoonstelling en tijdens zijn verblijf in Frankrijk kreeg hij de positie een assistent voor zes maanden op het kantoor van Le Corbusier.

Tapiovaara bewonderde de werken van Alvar Aalto en wilde doorgaan op Aalto's ideeën in zijn eigen ontwerp werk. De meubelstukken ontworpen door Tapiovaara waren altijd deel van een geheel, met de architectuur als uitgangspunt. De bekendste objecten voor Artek is de Pirkka serie en de Mademoiselle stoel.

 

Meubelen uit de Kaari collectie van Ronan & Erwan Bouroullec

De nieuwste toevoeging is de Kaari collectie voor Artek uit 2015, ontworpen door Ronan en Erwan Bouroullec. Bekijk alle objecten uit de Kaari collectie hier.