Bauhaus bestaat 100 jaar

Bauhaus bestaat 100 jaar

In 2019 viert Bauhaus haar 100 jarig bestaan. Bauhaus is een vernieuwende kunst- en ontwerpvorm die start bij de opening van een nieuwe academie voor architecten, kunstenaars en ontwerpers. De academie wordt in 1919 gesticht door architect Walter Gropius in het Duitse Weimar. Bauhaus is een belangrijke stroming omdat hij start in een periode waarin alleen de bovenlaag zich kon permiteren iets van de hand van een ontwerper te verkrijgen. Bauhaus staat voor het bereikbaar maken van design voor iedereen door alledaagse objecten terug te brengen naar eenvoud en functionalteit. Niet alleen in Duitsland maar ook in Nederland wordt deze ontwerpstijl belangrijk en veranderd dit enorm hoe de wereld er om ons heen uit ziet.

Bauhaus in Nederland

Nog voor de beroemde academie in Duitsland is opgericht vindt in Nederland al het e.e.a. plaats. Zo waren H.P. Berlage, Mathieu Lauweriks en Johan Thorn Prikker lid van de Deutsche Werkbund dat werd opgericht in 1907. De opvattingen van deze organisatie vormt een belangrijke inspiratie voor het Bauhaus. Leuk om te weten is dat het tijdschrift 'De Stijl' van o.a. Theo van Doesburg, Piet Mondriaan, Gerrit Rietveld en J.J.P Oud werd gelezen door docenten en studenten aan het Bauhaus. Na gedwongen verhuizingen in 1925 en 1932 vertrekken een dertigtal studenten en docenten vanuit Duitsland naar Nederland en worden hier actief in het kunst- en ontwerponderwijs en gaan ontwerpen voor de Nederlandse industrie. Bauhaus staat voor 'het nieuwe bouwen' en Rotterdam dankt een groot deel van de wederopbouw aan de bijzondere stijl. Je kent vast wel het gebouw van de Bijenkorf in Rotterdam uit de jaren '50 van Marcel Breuer, voormalig Bauhaus docent. De stad staat vol met prachtige verwijzingen naar het Bauhaus en het is dan ook niet gek dat hier met de viering van het 100 jarig bestaan een tentoonstelling is te vinden.

Bauhaus tentoonstelling

Een aantal ontwerpen uit onze collectie komen uit de Bauhaus stijl voort en we houden hier zelf dan ook enorm van. Wanneer je interesse hebt om hier meer over te weten te komen dan nodigen we je graag uit om in het Museum Boijmans Van Beuningen te gaan kijken voordat hier de verbouwing begint. De tentoonstelling telt ruim 800 werken van schilderijen tot tekeningen en meubels.

Klik hier om naar de website van het Boijmans te gaan voor meer informatie.

Deel: