Bezoek het alvar Aalto House in Helsinki

Bezoek het alvar Aalto House in Helsinki

Als u in Helsinki bent of van plan erheen te gaan dan zou het goed kunnen dat u door het Design District komt. Het Design District is namelijk verspreid over het gehele centrum van de stad en dus nauwelijks te missen. Prachtige unieke design winkels zijn er te vinden, zoals ook die van Artek. Artek is in 1935 opgericht door o.a. Alvar Aalto om zo de ontwerpen die hij maakte te kunnen verkopen aan particulieren en voor projecten. In de stad zijn diverse gebouwen terug te vinden die door de meester zijn ontworpen.

Een aanrader is om te kijken waar hij woonde. Alvar Aalto had kantoor aan huis waar hij ontwierp en mensen ontving. Hij verwierf een plaats in een bijna volledig ongerepte omgeving aan Riihitie in Helsinki Munkkiniemi. Ze begonnen met het ontwerpen van hun eigen huis, dat in augustus 1936 werd voltooid. Het huis is ontworpen als zowel een familie thuis als een kantoor en deze twee functies zijn duidelijk te zien vanaf de buitenkant. De slanke massa van de kantoor vleugel is in het wit geschilderd. Er zijn nog steeds duidelijke verwijzingen naar Funktionalisme op de locatie van de vensters. Het bekledingsmateriaal van het residentiële gedeelte zijn slanke, donker gebeitst houten latten. Het gebouw heeft een plat dak en een groot terras op het zuiden. Het huis valt niet enorm op in de omgeving en de tuin doet ook zeer natuurlijk aan.

Het Aalto House loopt vooruit op de twee-jaar jongere Villa Mairea, een luxe verblijf waar Aalto's creativiteit in staat was tot volle bloei te komen. Maar in tegenstelling tot zijn grotere zus, is het Aalto House een gezellig, intiem gebouw voor wonen en werken, ontworpen door twee architecten voor zichzelf, met behulp van eenvoudige overzichtelijke materialen. In het huis komen vele herkenbare items terug die nu bij Artek geproduceerd worden zoals de Tank Chair, de 60 Stool en de Beehive hanglamp en vele meer. Ook zijn er een aantal ontwerpen te vinden die het licht niet hebben gevonden naar productie, maar zeker herkenbaar van de hand van de meester zijn.

alvaraaltohouse

Achterzijde Aalto House (foto: Sterk Online)

voorzijde-Aalto-House

Voorzijde Aalto House (foto: Sterk Online)

AaltoHouse-livingroom

Woonkamer Aalto House (foto: Sterk Online)

slaapkamer-Aalto-House

Master Bedroom Aalto House (foto: Sterk Online)

kantoor-Aalto-House

Kantoor van Alvar Aalto aan het Aalto House (foto: Sterk Online)

eetkamer-Aalto-House

Eetkamer Aalto House (foto: Sterk Online)

eerste-etage-Aalto-House

Overloop op eerste etage Aalto House (foto: Sterk Online)

Paimio Sanatorium

Als u in de buurt bent is een bezoek aan het Paimio Sanatorium een aanrader. Het gebouw, ontworpen door Alvar Aalto, ligt prachtig in de bossen. De bekende Paimio stoel is speciaal voor dit gebouw ontworpen omdat de zitting een goede vorm had voor een betere stroming van de ademhaling van de patiënten. In het gebouw zijn ook vele andere meubelstukken terug te vinden van Aalto.

receptie-paimio

Receptie van het Paimio Sanatorium. (foto: Sterk Online) Duidelijk is de herkenbare Aalto vorm terug te zien zoals bekend van de Aalto Vase voor Iittala.

trappenhuis-paimio

Trappenhuis Paimio Sanatorium (foto: Sterk Online) De kleuren die hier zijn gebruikt komen nu terug in de Aniversary Edition van de 60 Stool.

Deel: