Enzo Mari Autoprogettazione

Enzo Mari Autoprogettazione

Je krijgt bij het openmaken van het pakketje van de SEDIA 1 CHAIR wel het gevoel dat je je in het blauw gele warenhuis hebt begeven. En dat is bij dit soort meubels nou juist niet de bedoeling. Schroeven zul je na het bouwen van dit pakket niet overhebben, de stoel mag je namelijk zelf met spijkers in elkaar zetten. Net als de grenen planken -die samen uiteindelijk een stoel moeten voorstellen- lagen de ontwerptekeningen al vanaf 1974 in een kartonnen doos. Zonde! Want het had met zo’n doe-het-lekker-zelf-pakket een regelrechte voorloper van Ikea kunnen worden.

Artek_Enzo_Mari_andSedia_1_5

Enzo Mari zittend op Sedia 1

Rome werd ook niet in één dag gebouwd, zo weet ook Enzo Mari, de ontwerper van de stoel. Je krijgt bij het pakketje zelfs extra hout en spijkers om zelf te oefenen thuis, want ja, wie weet er nog hoe je een hamer en een spijker vast moet houden? Niemand toch?

sedia1-pakket

Sedia 1 stoel gebruiksaanwijzing

Omdat de tekeningen wellicht ooit onder de ogen van iemand komen die als kind nooit Lego heeft gebouwd en al helemaal geen Ikea handleiding hoeft te zien heeft Artek voor Mari maar een video in elkaar gedraaid. Leuk! Want een doe-het-lekker-zelf-meubel-pakket wordt natuurlijk nooit zonder slag of stoot in elkaar gezet. Ook Mari zelf heeft moeite om zijn stoeltje in elkaar te zetten, richting het einde van het filmpje zie je hoe hij driftig met een hamer zijn slecht geslagen spijker eruit trekt. Ja, design is niet altijd aan te tekentafel wat dingetjes tekenen, de pret begint pas als we het uitgewerkt zien worden in de praktijk.

Video: Project Autoprogettazione

Over de term autoprogettazione kan Mari een behoorlijk verhaal vertellen. Zijn visie op ontwerp, vorm en functie is uiterst verfrissend. En dat voor iemand die wat uiterlijk betreft niet zou misstaan naast de tovenaars uit de Lord of the Rings serie. Zijn project Autoprogettazione bedacht hij in de jaren ’70. Mari wilde meubels maken van uitmuntende kwaliteit, betaalbare kwaliteit en vooral duurzame kwaliteit.

Enzo Mari zet de Sedia 1 in elkaar

Enzo Mari zet de Sedia 1 in elkaar

Houdbaarheid van duizend jaar Zijn kwaliteitsobsessie gaat zelf zo ver dat hij bij het produceren van zijn meubels rekening houdt met een houdbaarheid van honderd tot duizend jaar. Lekker bezig, zou je zeggen. Maar de SEDIA 1 CHAIR was totaal geen hit in jaren ’70, omdat geen enkel bedrijf begreep wat Mari wilde bereiken met zijn meubels. Maar daar kwam verandering in, want het Finse bedrijf Artek wilde zijn SEDIA 1 CHAIR graag produceren. Resultaat: Een fantastisch vormgegeven stoeltje, heerlijk om op te zitten en bovendien leuk om in elkaar te zetten! Tot over duizend jaar!

Helaas is recentelijk de Sedia stoel uit de collectie gehaald. We hopen dat hij in de toekomst weer terug komt!

Deel: