Ilmari Tapiovaara

Ilmari Tapiovaara
Bij Sterk Online zijn we niet alleen geïnteresseerd in het product maar ook in de ontwerper erachter. Dit geeft het product een extra dementie waardoor het nog meer waarde krijgt. In dit blog zetten we Ilmari Tapiovaar in de schijnwerpers. Niet veel Nederlander zijn bekend met de ontwerper en toch was hij één van de grootste interieur architecten van zijn tijd. [caption id="attachment_919" align="alignnone" width="1024"]Pirkka - een van de bekende design iconen van Tapiovaara Pirkka - een van de bekende design iconen van Tapiovaara[/caption] Ilamri Tapiovaar was zowel een onderzoeker als een vakman. In zijn lange carrière zocht hij naar oplossingen voor alledaagse problemen en vertaalde deze in een ontwerp. Hij maakte tientalle iconische objecten die nog steeds zeer geliefd zijn bij het publiek.

Fins design

In de ontwerpen van Ilmari Tapiovaar zit de Finse identiteit vastgelegd. De objecten verhouden zich perfect tot de mens en de omgeving. De hedendaagse collectie van Tapiovaara is ondergebracht bij het Finse Artek dat werd opgericht door o.a. Alvar Aalto (nog zo'n design icoon). Het tijdloze erfgoed is hiermee zeer goed bewaard. [caption id="attachment_920" align="alignnone" width="1400"]Typisch fins interieur Typisch fins interieur[/caption] Shop de Mademoiselle lounge stoel hier.

De loopbaan van Ilmari Tapiovaara

Ilmari Tapiovaara studeerde af in 1937 als interieurarchitect aan de afdeling meubeldesign van de Central School of Applied Arts in Helsinki. Hij kreeg hierna een functie als assistent op het kantoor van Le Corbussier in Parijs voor een periode van 6 maanden. In 1938 werd hij aangesteld als artistiek directeur en ontwerper bij de grootste meubelfabrikant van Finland, Asko Oy. In 1941 werd hij aangesteld als commercieel dericteur van het meubelbedrijf Keravan Puuteollisuus Oy. In 1946 ontwerpt Ilmari Tapiovaar samen met zijn vrouw Annikki Tapiovaara meubels voor Domus Academica. Dit is een studentenhuis in Helsinki. Bij dit project werd de zeer beroemde Domus stoel ontworpen die nog steeds is te verkrijgen. [caption id="attachment_918" align="alignnone" width="1024"]Domus stoel aan een Aalto tafel. Domus stoel aan een Aalto tafel.[/caption] Shop de Domus stoel hier. Ilmari Tapiovaara bewonderde het werk van Alvar Aalto en omarmt het principe van sociale gelijkheid van het functionalisme. Tapiovaara ontwierp voor openbare ruimte maar ook voor interieurs van banken, kantoren en hotels. In 1952 werd hij werkzaam als hoogleraar aan de School of Design van het Illinois Institue of Technology in Chicago. Hij reist over de gehele wereld voor projecten van hoog niveau. [caption id="attachment_921" align="alignnone" width="1400"]De Crinolette lounge stoel - een van de meest recente meubelen toegevoegd aan de Artek collectie. De Crinolette lounge stoel - een van de meest recente meubelen toegevoegd aan de Artek collectie.[/caption] Shop de Crinolette lounge stoel hier.

Onderscheidingen voor Ilamri Tapoivaara

Ilmari Tapiovaara werd een totaal van zes gouden medailles uitgereikt tijdens de Milan Triënnales in 1951, 1954, 1957, 1960 en 1964. Hij werd bekroond met de Good Design Award in Chicago in 1951, de Pro Finlandia medaille in 1959, de Finse staat designprijs in 1971 en de Meubelbeurs Prize van de Vereniging van Finland de SIO Interieurarchitecten in 1990. Bekijk en bestel hier de meubelen uit de collectie van Artek.  
Deel: