Een kijkje in de Artek fabriek

Een kijkje in de Artek fabriek

Onze selectie design meubelen gaat veel verder dan alleen de esthetische kwaliteiten van het product. We kiezen bewust voor kleine fabrikanten waarbij kwaliteit, vakmanschap en zorg voor de natuur een grote rol speelt. Zo brachten we een aantal jaar terug een bezoek aan de Artek fabriek in Finland. Deze fabriek was generaties in handen van de familie Korhonen in Turku. Inmiddels is de fabriek door Vitra overgenomen maar de familie is er nog steeds werkzaam en bewaakt het oude ambacht van meubels maken.

Materialen uit de omgeving

Artek is zich zeer bewust van de natuur bij de productie van meubelen. Zo worden alleen materialen gebruikt uit de directe omgeving. Als je aan komt rijden bij de fabriek zie je al direct wat hiermee bedoeld wordt want je ziet er prachtige bossen. Het hout wordt in planken gezaagd en te drogen gelegd zodat het later niet gaat scheuren. Met het resthout wordt de fabriek verwarmd.

Een stuk design geschiedenis kopen

Bestel je een nieuw Artek meubel, dan koop een naast een mooi meubelstuk een stukje design geschiedenis. Generaties lang worden de Artek meubelen in deze fabriek gemaakt. Van het zagen tot buigen in mallen, alles nog geheel met de hand.

Artek, de moderne fabriek

Kom je vandaag de dag in de fabriek dan is er wat kleur aan de afbeeldingen toegevoegd maar veel meer ook niet :) Natuurlijk wordt er meer aan de gezondheid van de vaklieden gedacht en zijn enkele machines toegevoegd. Toch gebeurd nog het meeste met de hand.

Meubelmaker buigt de beroemde L-benen van Alvar Aalto

Tafelbladen worden op maat gezaagd

Een oud ontwerp krijgt een nieuwe kleur.

Is jouw interesse voor het Finse Artek gewekt? Bekijk dan hier de collectie.

Deel: