Mathieu Matégot wordt 105

Mathieu Matégot wordt 105
Vandaag zou ontwerper Mathieu Matégot 105 jaar oud zijn geworden. Om dit te vieren zetten we een aantal van zijn creaties in de schijnwerpers.

De loopbaan van Mathieu Matégot

Mathieu Matégot leefde van 1910 tot 2001 en was een Hongaarse ontweper en architect. Na zijn studie in Budapest ging hij naar Frankrijk. Hij werd vrijwilliger in het leger en werd helaas gevangen genomen tot zijn vrijlating in 1944. Na zijn vrijlating begon hij handgemaakte meubelen te ontwerpen in Parijs. Mathieu Matégot gebruikte organische vormen en probeerde een zekere lichtheid in zijn objecten te krijgen. Dit zie je duidelijk terug in de geperforeerd stalen platen die hij gebruikte. Mathieu Matégot was een echte wereld reiziger. Hij trok de wereld over voor inspiratie en gaandeweg heeft hij de kans gehad zich verschillende technieken eigen te maken. Zijn indrukken vertaalde hij in een eigen ontwerp. Mathieu Matégot werd in zijn tijd gezien als een vernieuwer. De jaren 1950 worden gezien als zijn beste periode voor wat betreft meubelontwerp. Zijn meest iconische objecten komen uit deze periode. Hij had een grote studio in Parijs en een eigen werkplaats. Gek genoeg stopte hij hiermee in 1959 waarna hij zich richtte op het ontwerpen van tapijten.

Mathieu Matégot's iconische meubel ontwerpen

Veel van de ontwerpen worden nog steeds nieuw gemaakt onder het design merk Gubi. Zelfs oude ontwerpen worden weer opnieuw in productie genomen waardoor het werk nog zeer levend en actueel blijft. Bekijk de video hierboven voor een korte introductie. mategot-nagasaki-stoel Eén van zijn bekendste ontwerpen is de Nagasaki stoel. De stoel heeft een drie-poot en heeft een zitting en rugleuning van geperforeerd staal. Zijn verbinding tussen het stalen buizenframe en de zitting is zelfs gepatenteerd. Shop de Nagasaki stoel dedal-boekenplank De Dedal boekenplank is een object dat eindeloos is uit te breiden als een soort modulair systeem. De losse boekenplank delen zijn naast of onder elkaar te plaatsen zodat u de gehele wand ermee kunt bekleden. Het is duidelijk zichtbaar dat het een handgemaakt item is. Shop de Dedal boekenplank mategot-trolley De thee wagen van Matégot is in 2015 opgenomen in de collectie van Gubi. Een elegant stalen buizenframe met hierop de bekende geperforeerd stalen platen als serveer planken. De trolley is goed te gebruiken als bijzettafel of natuurlijk als theewagen. Shop de Matégot trolley Bekijk hier al zijn ontwerpen uit de collectie van Gubi.
Deel: