Midzomerfeest in Scandinavië

Midzomerfeest in Scandinavië

In het hoge noorden zijn de winters lang en koud. Om die reden wordt de langste dag van het jaar, de midzomer, groots gevierd. Naast kerstmis is midzomer de belangrijkste feestdag in Scandinavië. In Zweden is het zelfs een nationale feestdag. Midzomer dans foto / bron: Carolina Romare / imagebank.sweden.se

De midzomer wordt gevierd met verschillende festivals en een traditionele viering rond de zonnewende. De midzomerfeesten vinden plaats tussen 20 juni en 26 juni en gaat terug als traditie nog tot voor christelijke tijden. De oorspronkelijke heidense viering stond in het teken van het eren van de krachten van de zonnegod die de duisternis had overwonnen. Als je wel eens in het hoge noorden bent geweest in de winter dan begrijp je dit heel goed, want daar wordt het een deel van het jaar geen licht. Rond midzomer gaat in het hoogste topje van Noorwegen en Finland de zon niet onder.

Midzomer vreugdevuur / bron: John Bakker

Midzomer vreugdevuur / bron: John Bakker

In Zweden viert men het tegenwoordig door de huizen vrolijk te versieren met bloemen. Er wordt gedanst rond de meiboom en volksliederen klinken. Een niet te missen element bij deze viering zijn de vreugdevuren. In Denemarken wordt voorafgaand aan de midzomer nog een ander bijzondere vieren gedaan die gepaard gaat met het uitdrijven van heksen. Dit doet ons sterk denken aan de 16e en 17e eeuw en is hier uiteraard een knipoog naar. Mensen in Scandinavië trekken bij dit soort festiviteiten naar elkaar en zingen liederen rond vuren onder het genot van goed eten en drinken. Wil je zelf een kleine uitvoering hiervan doen in Nederland of België? Bekijk dan onze vuurkorven en collectie tafelaccessoires en waan je voor even een Noorderling tijdens midzomer. Pak je het liever groots aan dan wordt alles haarfijn uitgelegd in de volgende video:

Deel: