Serie Vikings - Een treffend Scandinavisch verhaal

Serie Vikings - Een treffend Scandinavisch verhaal

Roof- en plundertochten, dappere veldslagen, respectloze verkrachtingen en je naasten offeren om de goden tevreden te houden. Het behoorde allemaal tot de gewoonste zaak van de wereld voor een selecte groep Vikingen, die tussen de 7e en 9e eeuw na Christus de wereld probeerde te veroveren. En met succes! Zelfs Parijs werd in 845 bezet door de Vikingen en in Rusland werd de eerste Russische staat: het Kievse Rijk gesticht door een Viking. Maar zoals de nieuwe serie Vikings laat zien, gingen al deze prachtige veroveringen niet zonder slag of stoot.

Het verhaal van de Vikingen

Netjes volgens de wetten. Er wordt wat afgeslacht, geofferd en verkracht tijdens seizoen 1 van Vikings. Maar net als je begint te denken dat de Vikingen losgeslagen beesten zijn is daar ineens de wet. En die wet is heilig, zo volgen de Vikingen vrijwel alle orders van het stamhoofd van dat moment. En alle sociale problemen van de mensen van de stam lijken democratisch in de hoofdtent  van het stamhoofd te worden behandeld. Hier krijgen enkele Vikingen bijvoorbeeld te horen dat ze worden gestraft voor hun criminele daden. Ondertussen wacht de rest van de mannen op nieuwe orders om weer te mogen roven in de omliggende landen. Veel overeenkomsten met de geschiedenis We volgen in seizoen 1 de boer en soldaat Ragnar Lothbrok, een slimme, dappere en brutale Viking die het zat is om met zijn boot naar het oosten te varen om daar te plunderen. Hij besluit zijn idee meermalen aan te kaarten bij het stamhoofd maar krijgt steeds de wind van voren. Het onbekende westen, daar wil Lothbrok heen. Met een groep enthousiastelingen organiseert hij stiekem een tocht naar het westen, waarna hij met een schip vol kostbaarheden terugkeert.

Lothbrok krijgt respect maar moet al zijn kostbaarheden inleveren bij zijn stamhoofd. Het aanzien dat Lothbrok heeft gekregen door zijn dappere rooftocht valt in slechte aarde bij het stamhoofd, waarna de hel losbarst. Het verhaal lijkt een fictieve Hollywood achtige productie, maar los van deze fictie heeft het verhaal veel overeenkomsten met de oude Vikingverhalen. Lothbrok: een held en overwinnaar uit oude saga’s Wie de oude Vikingboeken induikt, zal de naam Ragnar Lothbrok vaak tegenkomen. De hoofdpersoon is namelijk een veel beschreven held en overwinnaar. In de oude saga’s en poëzie overvalt Rothbrok -net als in de serie- in 793 het klooster van Lindisfarne aan de noordoostkust van Engeland. Daar vermoord hij -in naam van de goden- met zijn mannen de aanwezige priesters. Alle kostbaarheden worden door zijn mannen mee naar huis genomen. Alle hoofdpersonen rond Lothbrok, staan in detail beschreven in diezelfde oude verhalen. Dat maakt de serie niet alleen geloofwaardiger, maar ook interessanter.

454597-2560x1600

Méér dan oorlogen, plundertochten en bloedvergieten Los van de spectaculaire gevechten is Vikings een prachtig verhaal over familie, vrienden, broederschap en jaloezie. In de serie zie je hoe de christelijke moraal botst met de zogenaamde ‘heidense samenleving’ van de Vikingen. Door alle proeven die de hoofdpersonen tijdens hun leven moeten doorstaan krijg je een goed inzicht in de leefomstandigheden van de Vikingen in die tijd. En los van het oude verhaal gooit de serie veel interessante hedendaagse vraagstukken op.

Kijken dus!

Deel: