Het verlangen naar Stijl

Het verlangen naar Stijl

Het is geen geheim dat wij zijn gevestigd in het mooie Den Haag waar al maanden lang overal de strakke lijnen van Mondriaan te zien zijn. Winkelpanden, restaurants, kantoren en zelfs het gemeentehuis zijn versierd met zwarte lijnen en gekleurde blokken van geel, rood en blauw. Waarom? We vieren dit jaar 100 jaar De Stijl. Wat is De Stijl? Het verlangen naar Stijl?

Architectuur en interieur

Het Gemeentemuseum Den Haag legt je hier alles over uit in haar tentoonstelling 'Architectuur en Interieur - Het verlangen naar Stijl'. De Stijl is een zeer herkenbare periode in de architectuur voor veel mensen met bekende namen als Gerrit Rietveld, Theo van Doesburg, Cornelis van Eesteren en J.J.P. Oud. Over het ontstaan ervan is veel minder bekend. Het Gemeentemuseum Den Haag en Het Nieuwe Instituut nemen je mee aan de hand van tekeningen, maquettes en meubelstukken. De Stijl maakt de weg vrij voor moderne architectuur zoals we het nu kennen. Wat eenvoudig oogt kan in werkelijkheid zeer complex en dubbelzinnig zijn.

Voorbeelden van De Stijl

Gerrit Rietveld - Rood Blauwe leunstoel 1918

Gerrit Rietveld - Rood Blauwe leunstoel 1918 (bron: Cassina)

Theo van Doesburg - L'Aubette Dance Hall 1926 (bron Afasia)

Cornelis van Eesteren & Theo van Doesburg - Prijsvraag ontwerp winkelgalerij aan Laan van Meerdervoort Den Haag 1924

Cornelis van Eesteren & Theo van Doesburg - Prijsvraag ontwerp winkelgalerij aan Laan van Meerdervoort Den Haag 1924 (bron Het Nieuwe Instituut)

Wat is De Stijl?

De Stijl begon in 1917 als naam van een tijdschrift dat uitgroeide tot een icoon van moderniteit met wereldwijde bekendheid. De Stijl is optimistisch, eigenzinnig en idealistisch. De Stijl straalt het geloof in vooruitgang uit. In 2017 vieren we 100 jaar De Stijl met 's werelds grootste Mondriaan collectie in het Gemeentemuseum als middelpunt. Het verlangen naar Stijl zet de toegepaste ontwerpen van de Nederlandse aanjagers van modernistisch design in de schijnwerpers.

Voor meer info en kaarten, bezoek de website van het Gemeentemuseum hier. (cc Beeld: Schreurs GMDH DeStijl) (bron: Gemeentemuseum Den Haag)

Deel: