Vitra loves Artek

Vitra loves Artek

Vitra verwelkomt Artek als nieuw lid van de Vitra Familie. De samenwerking tussen Vitra en Artek is gebaseerd op gedeelde waarden. Proventus CEO Daniel Sachs, voormalig eigenaar van Artek, verklaart de beslissing van de transactie: “Vitra heeft de ideale bedrijfscultuur, knowhow en industriële middelen om Artek mee te nemen naar het volgende niveau”. Sterk Online is online dealer voor Artek in Nederland en biedt de volle ondersteuning in de nieuwe richting.

Artek is een gerenommeerde design bedrijf, opgericht in 1935 in Finland door architect Alvar Alto en zijn vrouw Aino, kunst promotor Maire Gullichsen en kunsthistoricus Nils – Gustav Hahl. Artek werd gebouwd op het business plan: “verkopen van meubels en de moderne cultuur van bewoning te bevorderen door tentoonstellingen en educatieve middelen.” Artek is uitgegroeid tot een van de meest innovatieve bijdrage aan het moderne design, voortbouwend op het erfgoed van Alvar Aalto. “Vitra heeft Aalto en Artek al decennia in hoog aanzien”, vertelt Rolf Fehlbaum ,lid van de Raad van Bestuur van Vitra. “Het Finse design bedrijf is meer dan een verzameling van meubelen; zoals Vitra is het een commercieel – cultureel project dat een avant – garde rol speelt in zijn sector. Voor Vitra is het belangrijk dat Artek deze rol kan blijven hebben en ontwikkelen.” Artek zal blijven bestaan als een afzonderlijke entiteit. Synergie tussen de verschillende activiteiten zullen worden onderzocht. Zij hebben voornamelijk betrekking op de productie, distributie en logistiek.

vitra

Mirkku Kullberg, Artek’s CEO, zegt: “De internationale dimensie, dat was een duidelijk doel al in het oprichten van Artek’s manifest van 1935, moest worden gerevitaliseerd. Die arena is waar we willen zijn, en allianties of ownership arrangementen zijn een manier van bouwen aan die toekomst. Naar ons oordeel, het hebben van een eigenaar uit de industrie was de beste keuze voor Artek.” Kullberg vervolgt: “Dit is een geweldige kans voor het Finse design -industrie en een belangrijke stap voor Artek, het verheffen van het bedrijf naar de volgende fase.”

vitra en artek eetkamer

De kern van het Artek assortiment bestaat uit Alvar Aalto ‘s meubels en verlichting. Onder haar nieuwe portfolio strategie zoekt Artek uitbreiding van het assortiment en heeft nu het recht om Ilmari Tapiovaara ‘s meubelcollectie verworven. Hiernaast blijft Artek ook in nauwe samenwerking met vooraanstaande internationale architecten, ontwerpers en kunstenaars, zoals Eero Aarnio, Shigeru Ban, Naoto Fukasawa, Harri Koskinen,Juha Leiviska, Enzo Mari en Tobias Rehberger. Als een belangrijke speler in de modernistische beweging en in de geest van zijn stichters, blijft Artek in de voorhoede als het gaat om zoeken naar nieuwe wegen binnen en tussen de disciplines design, architectuur en kunst. “Er is zeker een comeback van Scandinavisch design en er is een hernieuwde waardering van het werk van Alvar Aalto. Tapiovaara is natuurlijk veel minder internationaal bekend, en het is hoog tijd dat hij ontdekt wordt”.

De Artek collectie is uiteraard verkrijgbaar bij sterkonline.nl.

Deel: