Wat is Scandinavisch design?

Wat is Scandinavisch design?

Sterk Online staat bekend als de winkel voor Scandinavisch interieur design. Maar wat is Scandinavisch design nu eigenlijk? Is alles wat uit Scandinavië komt per definitie Scandinavisch design? In dit artikel proberen we hierop een antwoord te geven.

Een Scandinavisch blokhut

Een Scandinavisch blokhut

De oorsprong van Scandinavisch design

Scandinavisch design is ontstaan vanuit een schaarsheid aan materialen. De authentieke blokhutten van zware houten balken en robuuste meubelen maakte plaats voor smalle elegante vormen. Tijdens de oorlogen van de 20e eeuw ontstond een tekort aan materialen waardoor ontwerpers slimme manieren moesten bedenken om toch een mooi kwaliteit product neer te zetten. Zo was er bijvoorbeeld heel lang een ban op het gebruik van metaal. We zien daarom ook pas later de ontwerpen met smalle buizen frames ontstaan. De term Scandinavisch design zoals we het nu kennen werd voor het eerst gebruikt op de Stockholm Exhibition in 1930. Grondleggers van het Scandinavisch design zijn iconen als Alvar Aalto, Poul Henningsen, Arne Jacobsen en Hans J. Wegner.

Alvar Aalto

Alvar Aalto

Poul Henningsen

Poul Henningsen

Scandinavisch licht en materiaal gebruik

In het hoge noorden is in bepaalde periodes van het jaar maar weinig licht. Hierom zijn Scandinavische interieurs vaak erg licht van kleur om het licht dat er is optimaal te benutten. Er wordt gebruik gemaakt van rustige en zachte tinten en veel natuurlijke materialen simpelweg omdat dit veel voor handen is in de omgeving.

Scandinavisch design eethoek - Meubelen: Alvar Aalto

Scandinavisch design eethoek - Meubelen: Alvar Aalto

Scandinavisch leefruimte - Meubelen: Arne Jacobsen / Verlichting: Louis Poulsen

Scandinavische leefruimte - Meubelen: Arne Jacobsen / Verlichting: Poul Henningsen

Scandinavisch design van over de hele wereld

Deze manier van wonen spreekt veel mensen aan, ook buiten de Scandinavische landen. Ontwerpers over de hele wereld halen inspiratie uit de minimalistische vormgeving en het 'vorm volgt functie' principe. Het is dus ook niet gek dat de verschillende Scandinavische design merken ontwerpers aantrekken van over de hele wereld.

Artek Karuselli stoel door Yrjö Kukkapuro

Artek Karuselli stoel door Yrjö Kukkapuro.

Scandinavisch design hoeft dus niet alleen maar uit Scandinavië te komen. De stijl is direct herkenbaar door het 'thuisgevoel' dat je krijgt in een Scandinavisch interieur. Wat ons betreft komt dit doordat de natuurlijke materialen en kleuren dicht staan bij mens en natuur. Een interieur met felle kleuren en veel gebruik van kunststof staat wat dat betreft verder van ons af. Hoewel er natuurlijk altijd excentriekelingen zijn die dit wel aanspreekt ;)

Betaalbaar design uit Scandinavië

Scandinavisch design wordt als zeer betaalbaar ervaren, zeker als de houdbaarheid en duurzaamheid van de producten wordt meegenomen. Het is dan ook niet verwonderlijk dat je in Scandinavië de prachtige ontwerpen terugziet bij alle lagen van de bevolking.

Deel: