In Zweden is de Paashaas rond pasen zoek

In Zweden is de Paashaas rond pasen zoek

Wanneer er op pasen elders gezocht wordt naar chocolade-eieren, die door de paashaas verstopt zijn, is er in Zweden rond pasen geen paashaas te vinden. Rond witte donderdag vieren de Zweden pasen met het aansteken van vreugdevuren, om zo de Paasheks te verjagen. Het is een oud gebruik waarbij de bevolking gelooft dat de toverkracht van heksen rond pasen op zijn sterkst is. Op witte donderdag zouden de heksen op hun bezems naar een bijeenkomst met de duivel vliegen, op een plaats die ‘Blåkulla’ wordt genoemd.

264d7de2551ad8c09cf0e818a611b067

De eerste die zijn haard aan had zou een Paasheks zijn

Het aansteken van de haard op Paasmorgen was ook omgeven met bijgeloof. Degene die op Paasochtend als eerste zijn haard aan had, zou één van de Paasheksen zijn. Daarnaast konden heksen bij terugkomst van Blåkulla klem komen te zitten in schoorstenen. Om er zeker van te zijn dat de schoorsteen ‘veilig’ was, moesten eerst negen verschillende soorten takken worden verbrand. Je kunt je voorstellen dat de schoorstenen op Paasmorgen pas laat rookten.

Vreugdevuren een nationale sport

Naast het branden van vreugdevuren werd er in de lucht geschoten met geweren en werden heilige symbolen, zoals kruisen en sterren, op de deuren geschilderd. Men begroef psalmboeken in de tuin en hing zeisen en bijlen kruislings boven het vee. In het moderne Zweden is het stoken van het grootste vreugdevuur een nationale sport. De vuurwapens zijn inmiddels vervangen door vuurwerk.

Witte Donderdag

Op Witte Donderdag of op Paasavond verkleedden Zweedse jongens en meisjes zich als heksen en bezochten ze de buren. Soms lieten ze hierbij een versierd kaartje (een Paaskaart) achter, in de hoop in ruil hiervoor iets lekkers te krijgen. In West-Zweden worden rond deze tijd veel anonieme Paaskaarten bezorgd.

Paaslunch en paasdiner

Rond pasen zijn er in Zweden weinig echte eieren te vinden, laat staan om op te eten. Pasen draait in Zweden namelijk om zoetigheid. En natuurlijk om een smörgåsbord (Zweeds buffet) op lunchtijd. Bij de lunch mag je een hoop ingelegde haring en gemarineerde zalm (gravad lax) verwachten. Het paasdiner omvat doorgaans gebraden lamsvlees en asperges.

Glad Påsk!

Deel: